Bajeczne smaki zapraszają na ciasto jogurtowe z jabłkami - można je upiec z różnego rodzaju owocami sezonowymi.
Składniki (blaszka 23 cm x 33 cm):
350 g jogurtu naturalnego
5 jajek
3/4 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku (kopiaste)
owoce
Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę (ucierać do momentu aż masa będzie miała jasny kolor i nabierze wyraźnej puszystości). Zmniejszyć obroty miksera i dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu jogurt (krótko, do połączenia składników). Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć owoce. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem upewnić się patyczkiem czy ciasto jest prawidłowo upieczone (patyczek powinien być suchy). W tym wpisie zebrałam wskazówki na temat: jak uniknąć zakalca (klik).
Pychotka :)))
OdpowiedzUsuńKocham Twoje przepisy są proste a zarazem efektowne ;
OdpowiedzUsuńCudownie puchate i mięciutkie, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńAniu cudowne, puszyste i niesamowicie fotogeniczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest zły! Zrobiłam dokładnie tak jak piszą i zakalec. Ide na inne blogi!
OdpowiedzUsuńNie jest zły ponieważ są osoby, które robiły go już wiele razy i nie było żadnego zakalca. Powodzenia z innymi przepisami.
Usuń