czwartek, 18 listopada 2010

Jajka w sosie porowym

Propozycja na szybki obiad:) 
Sosik doskonały do ziemniaków pure)
Do tego zasmażane buraczki:) 
Nawet nasz 6 letni niejadek zjadł:)









Składniki:
  • Jajka ugotowane na twardo (po 2 na osobę)
  • 2 średnie pory
  • śmietana 12 %
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 3 łyżki oliwy/oleju
Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek. W rondlu poddusić pokrojone w plasterki pory i podlać wodą a następnie dodać przyprawy. Gotować aż por nabierze miękkości. W kubku rozrobić śmietanę z mąką i wlać do porów. Zamieszać i gotować jeszcze 3-4 minuty. Do sosu wrzucić jajka i gotowe:)
Żeby lekko wyostrzyć smak sosu można dodać łyżeczkę musztardy. 


Przepis dedykuję: Putkowi:)

6 komentarzy:

  1. Jakie proste! Super :)
    Byłoby super, gdyby moje dziewczyny zjadły taki obiad, ale z nimi chyba ten numer nie przejdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to, to,to..bo ileż można jeść jaja w sosie koperkowym?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu - Olek rok temu jeszcze nie jadał niczego "pobrudzonego sosem". Może i u Was się uda:)
    Isa - dzięki:)
    Sajgonko:) - lub musztardowym, a i do porowego musztardy łyżeczkę nie zawadzi dodać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nawet bym nie pomyślała, że z porów można zrobić pyszny sos! super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajka w sosiku koperkowym zawsze są pycha,a porowy też na pewno będzie dobry,więc podejrzewam,że niedługo takie zrobię:)Dziękuje za dedykacje:*

    OdpowiedzUsuń