poniedziałek, 13 września 2010

Kluski z serka homogenizowanego

Inna wersja leniwych klusek:) Zazwyczaj leniwe kluski robię z twarogu, ale tym razem postanowiłam poeksperymentować z serkiem homogenizowanym. Z sukcesem:) Domowi konsumenci zaakceptowali zarówno nową treść jak i formę:)

Składniki:
  • 2 serki homogenizowane 175 g (w mojej wersji naturalne)
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mąki (ilość można trochę zwiększyć)
  • do polania: bułka tarta, masło, cukier lub np. gotowa polewa
Białka jajek ubić mikserem na sztywno. Do miski wrzucić serki homogenizowane i żółtka oraz cukier i mąkę. Mieszać składniki drewnianą łyżką lub ręką i na koniec dodać pianę z białek - ciasto powinno być w miarę sprężyste i nie kleić się za mocno (w razie potrzeby zwiększyć ilość mąki).  Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek około 1 cm (może być trochę cieńszy). Wykrawać foremkami dowolne kształty. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu 3 minuty na małym ogniu. Podawać polane bułką tartą podprażoną na maśle i posypane cukrem lub polane ulubioną polewą.

2 komentarze: