środa, 23 czerwca 2010

Jajko w bułce ("bułka z dziurką")


Jest to żelazny składnik podstawowego menu Olka. Jak już nic z "jadalnych rzeczy" mu nie odpowiada to wtedy sięgamy po sprawdzony przepis na "bułkę z dziurką". Idealna dla zwolenników jajek na miękko lub sadzonych. Nieco przypomina chleb smażony w jajku, ale zgodnie stwierdzamy, że jest od niego lepsza:)   Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa - lekko czerstwa bułka świetnie odświeża się w tej potrawie. 

Składniki:
  • bułka pszenna
  • jajko
  • masło lub oliwa
  • sól, pieprz




Bułkę przekroić na pół (jeśli jest duża można i na 3 plastry. W każdym plastrze wyciąć kółko. Masło roztopić na patelni i ułożyć plastry bułki. Obsmażyć z jednej strony (bułka ma być chrupiąca), przewrócić na drugą stronę i w tym momencie wbić jajko do dziurki. Po chwili smażenia przewrócić ponownie. Doprawić solą i pieprzem.  Najlepsza "bułka z dziurką" jest wtedy, gdy żółtko pozostanie nie do końca ścięte.

2010 r. 

8 komentarzy:

  1. Nasze tak mniamuśnie nie wyglądały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Próbujcie dalej:) uda się na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super
    Super
    Super
    SUPER

    twój syn olek

    OdpowiedzUsuń
  4. my tylko obsmażamy stary chleb czy bułki w rozbełtanym jajku i nazywamy to tosty w jajku, ale takie wersji nie znaliśmy! plusem jest to, że wszystko byłoby dla mnie, bo tylko ja przepadam za sadzonym jajkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimowa - to bardzo Ci polecam jajko w bułce. Idealne dla lubiących sadzone :)

      Usuń
  5. Dzieki za podpowiedz przyjadą wnuki to im zrobię Irena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irena - mam nadzieję, że będą im smakowały :)

      Usuń