środa, 23 sierpnia 2017

Ryż zapiekany ze śliwkami

ryż, śliwki, zapiekanka

Od czasu do czasu mam ochotę na słodki obiad (choć to danie akurat nie należy do mocno słodkich). 
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki i połączenia owoców z makaronem lub ryżem. 
Tym razem zapiekłam ryż i śliwki węgierki a całość zwieńczyła śmietanowo-jajeczna kołderka. 
Wyszło ekstra!

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 800 g śliwek (u mnie dąbrowicka)
  • 250 g ugotowanego ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 200 g śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • cynamon (około 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej













Śliwki umyć i przekroić na pół. Pestki wyrzucić. 
Jajka ubić z cukrem i śmietaną. 

ryż, śliwki, zapiekanka

Formę do zapiekania wysmarować masłem i wysypać dno bułką tartą. Ułożyć połowę śliwek (rozcięciami do góry) i posypać je cynamonem. Wyłożyć ryż a na nim ułożyć kolejną warstwę śliwek (rozcięciami do dołu). Całość zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. 

śliwki, zapiekanka, ryż

3 komentarze:

  1. Nawet nie wiem dlaczego, ale zawsze jak robię zapiekany ryż to z jabłkami, mimo że ubóstwiam śliwki. Ależ mam teraz smaka na to danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak dzieciństwa w pysznie podkręconej wersji! Aż mi zapachniało. Super :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można zastąpić jogurtem

    OdpowiedzUsuń