Takie proste i zarazem smaczne, a jakoś wcześniej nie wpadłam na ten sposób użycia bananów. Wykonanie ekspresowe, a smak niepowtarzalny. I zdecydowanie w niczym nie przypomina budyniu o smaku bananowym z torebki. Do przyrządzenia budyniu nie użyłam cukru, bo moje banany były bardzo mocno dojrzałe i słodkie. Składniki:
500 ml mleka
2 małe banany (dojrzałe)
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka masła
300 ml mleka zagotować z masłem. W osobnym naczyniu zmiksować 200 ml mleka z bananami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gotować przez 2 minuty. Zdjąć z gazu i przelać do miseczek. Po inne bananowe inspiracje na blogu zapraszam tutaj.
domowy budyń najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńSkoro ze zmiksowanymi bananami, to na pewno gęsty i pyszny :)
OdpowiedzUsuńAniu to musiał być najlepszy na świecie budyń bananowy:)
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie. Dziekuje Aniu.
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie. Dziekuje Aniu.
OdpowiedzUsuń