20:00

Chleb z czekoladą i rodzynkami



Przepyszny chleb z czekoladą i rodzynkami o nietypowym kształcie (dwóch połączonych kul). Upieczony w kolejnym wspólnym międzyblogowym wypiekaniu chleba. 
Chleb ten można jeść bez niczego, albo tylko posmarować go masłem. Nie jest mocno słodki - według mnie taki w sam raz. Mnie zachwycił. 
Przepis pochodzi z książki E. Hadjiandreou "How to make bread"

Składniki:

  • 170 g (2/3 szklanki) aktywnego zakwasu pszennego - u mnie żytni (dokarmiony 12 h wcześniej)
  • 250 g (1 szklanka) ciepłej wody
  • 330 g ( 2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej (T650)
  • 200 g (1 i 1/3 szklanki) rodzynek koryntek
  • 50 g mlecznej czekolady (w oryginale 80 g chipsów czekoladowych)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/2 łyżki gorzkiego kakao


1. Wymieszać rodzynki i posiekaną czekoladę. 
2. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. 
3. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą. 
4. Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą. Wymieszać do połączenia składników. 
5. Przykryć i odstawić na 10 minut. 
6. Wyrobić ciasto. Użyłam w tym celu miksera ze spiralnymi końcówkami. 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim. 
7. Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
8. Wyrośnięte ciasto odgazować - uderzać pięścią w środek. 
9. Odgazowane ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. 
10. Ciasto podzielić na dwie części i uformować z  nich kule. 
11. Umieścić je w koszyku do wyrastania chleba, blisko siebie - tak żeby połączyły się w trakcie wyrastania. 
12. Ciasto pozostawić do wyrastania (3-6 h)
13. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni, na spodzie umieścić naczynie na wodę. 
14. Wyrośnięty chleb naciąć i przełożyć na blachę lub kamień do pieczenia. Do naczynia wlać szklankę wody. 
15. Chleb umieścić w piekarniku i obniżyć temp. do 220 stopni. Piec ok. 30 minut, aż się ładnie zarumieni. 
16. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos kiedy w niego zapukamy. 
17. Studzić na kratce. 


Chleb został również upieczony przez:

Ania Nie tylko na słodko
Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród
Ania Pieczywo na zakwasie
Aga W sezonie
Alutka nie-ład mAlutki
Arnika Arnikowa kuchnia
Bea Bea w kuchni
Bożena Smakowe kubki
Bożena Moje domowe kucharzenie
Dorota Ugotujmy To.pl
Dorota Moje małe czarowanie
Gallica Anonimica Zakalce mojego życia
Gatita Kulinarne przygody Gatity
Gosia Co do jedzenia
Gucio Kuchnia Gucia
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Krecia By było przyjemniej
Magda Konwalie w kuchni
Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marghe Po prostu Marghe
Mimbla Pierogi ruskie raz
Pychciasta 
Renata Forks’N'Canvas
Tosia Smakowity chleb
Wiosenka Eksplozja smaku
Wisła Zapach chleba
Zufik Zufikowo
Żabka Healthy craving
Żaneta Poradniczanka.blogspot.com














30 komentarzy:

  1. pyszności zjadłabym taki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny! Śliczna ta krateczka na skórce... Dziękuję za wspólne pieczenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,
    jakie cuda u Ciebie!
    I to zdjęcie z Córeczką,no fantastyczne!
    Bardzo Ci dziękuję za wspólny czekoladowy czas.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny. A zdjęcie z Córeczką jest takie piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny zroślak chlebowy
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pięknie Ci się upiekł - mi wyszły dwa berety... Ale pyszne.
    Dziękuję za wspólne chwile :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow ale smakowitości. Kromka + kakao śniadanie bądź kolacja idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie upieczony, dziękuje za wspólne pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wystarczy popatrzyć na zdjęcie dziecka odurzającego się zapachem chleba i już chce się piec nastepny bochen.
    Dziekuję za wspólny czas i wymianę doświadczeń. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzieki za wspólne pieczeni..pyszny chlebek i piekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Moje dziecko też lubi ten chleb! Śliczne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu, piekny chlebek, a zdjecie dziecka z bochenkiem przeslodkie! Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczna kratka Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliczna kratka Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny chlebek, taki domowy musi byc pyszny :)
    Piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Śliczny chlebek :)! Mnie też jego smak zachwycił. Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekny! Ciesze sie, ze smakowal i dziekuje za wspolne pieczenie!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczny! A zdjęcie z dzidzią bezcenne! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowna krateczka! :)
    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chlebek z piękną kratką:) Miło było piec razem:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały. I nie tylko Ty byłaś zachwycona, jak widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowny chlebek!
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Chleb piękny...i jaka piękna pomoc :) Dzięki za wspólna akcję pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak widzę nie tylko Ciebie, bo i Córeczkę:) ... pięknie Ci się upiekł Anuś:) Dziękuję za kolejne wspólne chwile przy piekarniku i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jego zapach kusi i przyciąga, co widać na załączonym obrazku;)
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  27. ooo, idealny na śniadanie :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://fb.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  28. Zgrabne Ci te bochenki wyszły, a fotki bardzo apetyczne, szczególnie to ostanie mnie rozczula:). Chleb rzeczywiście ma idealnie skomponowane składniki, nic tylko piec, bo w piekarni takiego nie dostaniesz, oj nie:P.

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak się domyślić można ze zdjęć, znalazł wielu entuzjastów w Twoim domu, moje dzieci też ochoczo wcinały przed szkołą :) bardzo ładnie go ponacinałaś.

    OdpowiedzUsuń
  30. super rozwiązanie, bardzo smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń