sobota, 11 stycznia 2014

Żytni chleb radzieckiego żołnierza


To wspaniały razowy chleb. Taki, jakiego szukałam w sklepach i nigdy nie znalazłam. Kupne razowce są z reguły ciężkie i kwaśne, a jeśli nie, to okazuje się, że jest w nich pełno dodatków. Ten chleb to mąka żytnia, woda i sól. Prosto i zdrowo. Trochę zachodu może z przygotowaniem, ale jeśli zakwas ma się już wyhodowany, to pieczenie jest po prostu kilkoma prostymi etapami - na tyle rozłożonymi w czasie, iż nie zdążymy się wcale zmęczyć.
Przepis pochodzi z bloga Gucia, a upiekłam go w ramach kolejnej chlebowej międzyblogowej akcji.
Jedyne co zmieniłam w przepisie, to temperatury - u mnie były niższe, ale i tak chleb ładnie wyrósł (w ostatniej fazie trzymałam go w lekko nagrzanym piekarniku (30 stopni). Z podanego przepisu wychodzi dwa bochenki. Całość przygotowałam na mące żytniej razowej T2000.

Prace należy rozpocząć (najlepiej wczesnym popołudniem) od przygotowania ciasta zakwaszonego:

1. etap
Wymieszać składniki łyżką. Miseczkę przykryć folią i pozostawić na 5-6 godzin (najlepiej temp. 24-26 stopni) - u mnie ok. 21-22

2. etap
  • zakwas z 1 etapu
  • 100 g mąki żytniej
  • 90 g wody
Wymieszać składniki łyżką. Miseczkę przykryć folią i pozostawić na 8-12 godzin (najlepiej w temp. 26-17 stopni) - u mnie ok. 21

3. etap
  • zakwas z 2 etapu
  • 80 g mąki żytniej
  • 100 g wody


Wymieszać składniki łyżką. Miseczkę przykryć folią i pozostawić na 3-4 godziny (najlepiej 28-30 stopni), u mnie w piekarniku ok. 30 stopni. Ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość. Gotowe pachnie kwaśno, ale dość przyjemnie, ma wyraźną gąbczastą strukturę i lekko popękaną powierzchnię. 

Składniki chleba:
  • 375 g ciasta zakwaszonego powyższą metodą
  • 450 g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 g bardzo ciepłej wody (40 stopni)
Wodę wymieszać z solą, Dodać zakwas i dokładnie wymieszać (mikserem, aż  do powstania płynu bez grudek, z pianką)
Do zaczynu dodać mąkę i całość wymieszać (krótko). Ciasto jest dość gęste. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin (najlepiej w temp 30 stopni). Ciasto przełożyć do jednej bądź dwóch keksówek, wysmarowanych olejem i wysypanych mąką razową lub płatkami). Z wierzchu ciasto posmarować olejem (ręką) i pozostawić na kolejne ok. 30 minut w 30 stopniach. 
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250-260 stopni na 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40-45 minut. Po wyjęciu wierzch spryskać wodą. 
Chleb najlepiej spróbować po min. kilku godzinach. 

Razem ze mną chleb upiekli:

31 komentarzy:

  1. Piękny:-), dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda wspaniale Aniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak , tak , prosty pyszny chleb , z najwyższej półeczki
    Piękny u ciebie Aniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekłam na zakwasie, na ciasto zakwaszane nie miałam czasu. Nie tym razem, ale może następnym?
    Śliczny ANiu

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację, te sklepowe są kwaśne. Nigdy za nimi nie przepadałam. Ten nie ma z nimi nic wspólnego. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, wyszedl ci sliczny! Masz racje, sklepowe sie nie umywaja! Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebek!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni i super zabawę.
    Pozdrawiam chlebowo ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie upieczony Aniu!
    Wspaniale,że pieczesz kolejny raz z nami.
    Z pysznym efektem.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem tego samego zdania co do chlebka:-) Pięknie Ci wyszedł, dzięki za ten czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, piękny chlebek Ci wyszedł ! Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kupnym razowca daleko do tych domowych:)
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzieki za wspólne pieczenie, piękny chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszę od nowa, bo narobiłam literówek :-) Mam podobne odczucia do Twoich : to najlepszy chleb żytni jaki jadłam. Właśnie piekę go znowu.
      Dziękuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  17. Nam ten chleb też wyjątkowo smakował. Będzie często gościł na naszym stole.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam chlebowo.

    OdpowiedzUsuń
  18. piękny Ci się chlebek upiekł :) pozdrawiam i dziękuję za kolejne wspólne chwile przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pieknie Ci sie upiekł :) zaluje ze tym razem nie dolaczylam do akcji..;/

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja muszę przyznać, że lubię kiedy chleb ma lekko kwaskowy posmak,
    ale ten też bardzo mi smakuje i będę do niego wracać na pewno:)
    Dziękuję za kolejną udaną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  21. To prawda, takiego chleba ze świecą szukać, jak to się potocznie mówi, jest rzeczywiście wyjątkowy i taki ...prawdziwy. Pięknie Ci sie upiekł, mnie również bardzo smakuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny bochenek! Ja już go nawet piekłam dwa razy :)! Dziękuję za wspólne pieczenie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Twój chleb wyszedł bardzo udany, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek po prostu znakomity. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny chleb, dziękuję za wspólną zabawę. Do następnego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Aniu pięknie Ci się chleb wspólny nasz upiekł. Widzę że większość z nas ma podobne odczucia co do niego i ja także się z tym zgadzam, to najlepszy chleb żytni jaki upiekłam i jaki jadłam.
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam Aniu. Widzę, że nasze chlebki wyglądają jak bliźniaki wielojajeczne. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pięknie Ci się upiekl, i zgadzam się, że próżno szukać o w sklepach. Do następnego pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Aniu sliczny, taki zrabniutki:). dziękuję Ci za wspólne pieczenie:) ... i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Po ilości wpisów widać, że chlebek się podoba. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.