Ten przepyszny słodki chlebek upiekłam razem z innymi blogerkami.
Nie upiekłyśmy identycznych chlebów, ponieważ stosowałyśmy różne rodzaje mąki, ale jedno łączy nasze wypieki: są słodkie, z cynamonem (część również z orzechami), a przede wszystkim to, że powstały z pasji wypiekania:)
Mój chleb wyszedł puszysty, w sam raz słodki i bardzo przyjemnie orzechowy. Jedliśmy go z masłem. Pychota!
Upiekę go z pewnością nie jeden raz:)
Składniki ciasta:
Składniki ciasta właściwego:
Nie upiekłyśmy identycznych chlebów, ponieważ stosowałyśmy różne rodzaje mąki, ale jedno łączy nasze wypieki: są słodkie, z cynamonem (część również z orzechami), a przede wszystkim to, że powstały z pasji wypiekania:)
Mój chleb wyszedł puszysty, w sam raz słodki i bardzo przyjemnie orzechowy. Jedliśmy go z masłem. Pychota!
Upiekę go z pewnością nie jeden raz:)
Składniki bigi:
- 170 g mąki pszennej razowej (użyłam TYP 2000)
- 1/4 łyżeczki drożdzy instant
- 6 łyżek mleka
- 1/4 szklanki niesolonego roztopionego masła
- lekko roztrzepane,duże jajko
Wymieszać
wszystkie składniki.Wyrabiać ok. 2 minuty aż składniki dobrze się
połączą.
Odstawić
ciasto na godzinę i zagniatać ponownie przez minutę.
Bigę
umieścić w misce i przykryć. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Bigę można przechowywać w lodówce przez 8 godzin przed użyciem. Najdłużej do 3
dni.
Składniki ciasta:
- 170 g mąki pszennej (użyłam TYP 650)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- filiżanka rodzynek
Wymieszać
mąkę, sól i mleko do połączenia składników. Krótko zagnieść. Dodać rodzynki i
wyrobić żeby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Przykryć
i zostawić w temp. pokojowej na 12 do 24 godzin.
Składniki ciasta właściwego:
- biga
- ciasto z rodzynkami
- 7 łyżek mąki pszennej (użyłam krupczatki)
- płaska łyżeczka soli
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych
- 3 łyżki cukru wymieszać z 2 łyżeczkami mielonego cynamonu (zmniejszyłam ilość do połowy składników)
Wymieszać
wszystkie składniki za wyjątkiem orzechów aż powstanie miękka kula ciasta.
Wyrabiać 3-4 minuty. Posypać posiekanymi orzechami i wyrabiać aż orzechy
równomiernie się rozłożą w cieście.
Zostawić
ciasto na 5 minut aby odpoczęło. Wyrabiać kolejną minutę dla wzmocnienia
glutenu.
Uformować
kulę i umieścić w naoliwionej misce. Przykryć i odstawić na 45-60 minut aż ciasto
zwiększy objętość półtora raza.
Rozwałkować ciasto
na prostokąt i 3/4 powierzchni posypać cukrem cynamonowym.
Zwinąć
ciasto w długi bochenek - długość dostosować do formy, skleić jego końce i ułożyć "szwem" do dołu w lekko posmarowanej formie.
Odstawić
do ponownego wyrośnięcia aż podwoi objętość - 45-60 minut.
Nagrzać
piekarnik do 200 st. C.
Umieścić
ciasto w piekarniku i natychmiast obniżyć temperaturę do 165 st. C i piec 20
minut.
Jeżeli
potrzeba obrócić formę na drugą stronę i piec kolejne 25-40 minut aż chlebek
równomiernie się zrumieni.
Sprawdzić
czy upieczony i studzić na kratce co najmniej godzinę.
Słodki cynamonowy chleb upiekły również:
Amber Kuchennymi drzwiami
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Majka
Kalejdoskop kulinarny
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba
wyszedł pięknie! co za radość pieczenia razem :)
OdpowiedzUsuńCudny Chlebuś : )
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie!
wspaniale Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek! miłego wieczoru :)
OdpowiedzUsuńAż zapachniało:)
OdpowiedzUsuńJak pysznie,że piekłaś razem z nami Aniu!
OdpowiedzUsuńChlebek uroczy.
Dziękuję.
Fajnie jest piec w gromadzie, a im więcej tym lepiej bo jest co oglądać
OdpowiedzUsuńPiękny chleb w pięknym garnku upieczony
pozdrawiam
Pyszny ten nasz chlebek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólnie spędzony czas!
ślicznie wyrośnięty:0 cudownie było razem upiec ten chlebek-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny wyszedł z mąką 2000, ja piekłam w całości na pszennej :)
OdpowiedzUsuńFajny chlebek. Nie ma to jak wspolne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
To prawda, jest przepyszny ... powstały 24 naprawde smakowite bochenki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za współną przygodę Aniu:)
Bardzo odpowiedni do tego chlebka garnek rzymski, musiał wyjść wspaniale.
OdpowiedzUsuńTeż piekłam z pszennej mąki razowej 2000 i wyrósł wspaniale.
Dzięki za wspólnie spędzony czas.
Aniu wspaniale wygląda Twój chlebek, i prawda tak właściwie to są to zupełnie inne chleby :) Ale radość wspólnego pieczenia jest niesamowita.
OdpowiedzUsuńPysznie, fajny pomysł z garnkiem! Dziękuję, za wspólnie spędzony czas! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajny ten Wasz chlebek:) Az bym skubnela kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńPysznie tu u Ciebie. A chleb pięknie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńW pięknej formie chleb wypiekałaś ... fajnym doświadczeniem jest to nasze wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za czas wspólnie spędzony :)
Pozdrawiam ...
Taaak... zdecydownie będę próbować wersji z mieszankami mąk :-) I co za forma!
OdpowiedzUsuńŚliczny Ci wyszedł :))
OdpowiedzUsuńUrzekło mnie Twoje naczynko do zapiekania :)
Pozdrawiam :)
Cudowny ten chleb w każdej odsłonie, żałuję, że nie mogłam dołączyć do Was tym razem... wszystko mam nadzieję do nadrobienia :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek od pierwszej chwili brzmiał niezwykle interesująco. Tyle rozwiązań proponowałyście:)
OdpowiedzUsuńNie udało mi sie tym razem piec z Wami ale myślami, jak obiecałam, byłam z Wami.
Pozdrawiam ciepło:)
skubnęłabym i Twojego! hehe i pewnie dużo więcej niż tylko skubnęła ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie
Świetny chlebek!:)
OdpowiedzUsuń