19:34

Bułeczki drożdżowe z rodzynkami

Naszła mnie ochota na urozmaicenie pieczywa, bo chleb w życiu człowieka ważny, ale jak wiadomo nie samym chlebem człowiek żyje:). Te bułeczki są doskonałe z masłem i dżemem lub miodem, ale i same w sobie jako dodatek do kawy czy herbaty. Lekko słodkawe za sprawą dodatku rodzynek i żółciutkie w środku dzięki kurkumie. Mój maż stwierdził, że aż proszą się o dodatek twarogu, więc następnym razem zrobię je z serem:)




Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek cukru
  • pół szklanki rodzynek
  • szczypta kurkumy 
  • do smarowania: jajko + 3 łyżki mleka
Mąkę, cukier, sól, kurkumę i jajko wymieszać z drożdżami rozpuszczonymi w mleku. Dodać masło i rodzynki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby wyrosło. 
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 12 części. Każdą część uformować w wałek i skręcić coś w rodzaju warkocza (przeplatając końce). 
Bułeczki smarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około pół godziny żeby troszkę podrosły.

Piec około 20 minut w 180 stopniach. 

13 komentarzy:

  1. smaczniutkie, lubię takie niespodzianki jak rodzynki w środku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknotki :) mniam,jak ja lubię takie bułeczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze jutro rano takie dwie bułeczki do torby:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dusia - ja też, choć do rodzynek przekonałam się niedawno:)
    Majana - dziękuję i podzielam Twoje upodobanie:)
    Pucinka21 - ostatnie dwie wylądowały w torbie Piotrka, ale da się zrobić nowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też chętnie się poczęstuję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Panna Malwinna - proszę bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudnie zawinięte ....oj ja też uwielbiam drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jola - dziękuję:), takie świderkowate:)
    Wilczyca-Aga - to fakt, pachną cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a mogę poprosić po jednej na śniadanie, II śniadanie i deser?

    OdpowiedzUsuń
  10. Są SUPER!!! dziękuję za przepis...i polecam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się ich kształt :)
    Aniu, pięknie wyrosły, idealnie zrumienione - mistrzowskie wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kulinarne-smaki - częstuj się:)
    Anonimowy - cieszę się, że smakowały:)
    Ola - dziękuję:)Staram się:) Bardzo lubię drożdżowe formy:)

    OdpowiedzUsuń