sobota, 20 sierpnia 2011

Placuszki z cukinii z fetą


To placuszki, które dość często robię. Bardzo je lubimy. Są już na blogu w wersji z żółtym serem, ale wersja z fetą jeszcze bardziej nam smakowała. 
Sam placuszek cukiniowy jest lekko słodkawy, a słoność fety świetnie w tym przypadku ze słodkością kontrastuje. 
My placuszki z reguły jadamy jako samodzielne danie, ale można też połączyć je z np. z sosem jogurtowym lub grzybowym. 



Składniki:
  • duża zielona cukinia
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • feta (około 80 g)
  • olej do smażenia

Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (cukinię odstawić i odcisnąć po upływie ok. 15-20 minut lub umieścić na dużym sitku, żeby usunąć nadmiar soku). 
Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, mąkę i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto wymieszać na gładką masę.




Placuszki nakładać łyżką na patelnię i smażyć na złoto z obu stron. 




Wyglądem i smakiem nieco przypominają placki ziemniaczane, ale są od nich zdecydowanie delikatniejsze. 

13 komentarzy:

  1. Jadłam wczoraj podobne na kolację, tylko, że z serem wędzonym. Uwielbiam cukinie w placuszkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, strasznie lubie! Aniu, narobilas mi ochoty, a zastanawialam sie, co dzis na obiad? :) Moze placuszki z cukinii?.... :):):)
    Milego weekendu kochana!

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie wyglądają:) a cukinię najczęściej kroje w plasterki, obtaczam w jajku i bułce i smażę jak kotleciki ...ale taka wersja wydaje mi się zdecydowanie fajniejsza:) pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu a wiesz co dzisiaj u mnie? Placuszki z cukinią :) Z fetą nie jadłam, ale zjem z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki z cukinią robiłam, ale z fetą jeszcze nie. Pewnie super smakują. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię placuszki z cukinią, żeby je urozmaicić dodawałam już chilli albo kalarepkę, bo nie wpadłam na pomysł by dodać fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jadłam i przyznam szczerze że dziś też miałam identyczne w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placuszki z cukinii w tym sezonie smażę często nadzwyczaj! Ale przyznaję się, że fety nie dodawałam. Może najwyższy czas? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię takie regularnie, odkąd w zeszłym roku trafiłam na ten przepis :) Nie przepadam za serem żółtym, a z fetą jeszcze nie próbowałam, dzięki Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe placuszki, wypróbuję. Do tej pory nie dodawałam do placuszków sera tylko paprykę.

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawostka, z fetą nie próbowałam jeszcze!

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam, ale bez fety. Muszę spróbować koniecznie placuszków w takiej wersji. :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mhmh!!! Z feta? Wyborne!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.