środa, 17 sierpnia 2011

Gofry III - chrupiące

To już trzeci przepis na gofry, ale zapewniam, że nie ostatni:). 
Tym razem wyszły jeszcze bardziej chrupiące od poprzednich
Przy okazji robienia zdjęć uśmialiśmy się, że nie jest możliwe zrobienie u nas w domu piramidki z czterech czy sześciu gofrów, bo znikają w takim tempie, że ledwo dwa się na fotografii uda uchwycić;). 


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru
Białka z dodatkiem soli i cukru ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą i na koniec (przy pomocy łyżki) połączyć z białkami.

12 komentarzy:

  1. nic dziwnego, że tak szybko znikają:)Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzisz! Z nieba mi spadlas - zamierzalam szukac jakiegos sprawdzonego przepisu na gofry na F1 Belgii:) Spisze i wykorzystam ten!Bo efekt koncowy wyglada znakonmicie!
    Pozdrawiam! (Milo, ze juz jestes po wakacjach:))

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesadzasz,naprawdę,nie masz litości!:)sadystko Ty...gofery wyglądają jak to gofery przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu,takie gofry to jest coś!
    Chyba wreszcie kupię gofrownicę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownośći! Nigdy nie robiłam gofrów, bo nie mam gofrownicy. Dlatego zawsze jestem pełna podziwu, jak ktoś robi je sam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. musze wypróbować :) mam ochotę właśnie na takie chrupiące gofry

    OdpowiedzUsuń
  7. BasiaP - dokładnie:)
    lejdi-of-the-house - częstuj się przepisem i smacznego:)
    Chantel - :)
    Sajgonka - jak to gofery:)
    Amber - jak kupisz to przepadniesz (ostrzegam:))
    Kulinarne-smaki - staram się jak mogę:)
    Kuchareczka - ja myślałam, że to coś wielkiego - a to jest tak proste:)
    Zauberi - smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja nie wiem czy udałoby mi się zrobić zdjęcie chociaż dwóch gofrów!!! pewnie i tak bym nie zdążyła.

    śliczności wyszły, a jeśli są chrupiące to pyszota!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak polecam ten przepis, mam już parę lat ten przepisik, i gofry super

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurcze.. nie mam w czym piec takich cudownych gofrów. Będę musiała sobie zafundować taki wynalazek, kiedy patrzę na Twoje goferki mam chęć na nie ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.