piątek, 26 sierpnia 2011

Ciasto ze śliwkami i cynamonową nutą

Sezon na śliwki trwa. Ciasto z nimi "męczyło" mnie już od dłuższego czasu i w końcu jest - to znaczy nie ma go, bo było z gatunku ciast szybko znikających. Ostatnio tylko takie mi wychodzą:). 
A w przygotowaniu ciasta dzielnie pomagała mi moja najmłodsza siostra:). I coś jest w takim wspólnym pieczeniu - zawsze jest weselej:). 
A jak przyjemnie się potem zajada...:)


Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • cynamon
Śliwki umyć, usunąć pestkę i każdy owoc podzielić na cztery części. 









Wszystkie składniki ciasta (oprócz cynamonu) połączyć ze sobą (mikserem lub np. łyżką) i wylać na blaszkę (tortownica 26 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia). 
Na cieście ułożyć śliwki (skórką do dołu, miąższem do góry).
Ciasto po wierzchu posypać cynamonem. 
Piec w temp 200 stopni około 30 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem).








20 komentarzy:

  1. Połączenie śliwek i cynamonu jest cudowne. Doskonałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwkowe ciasta :) !!

    OdpowiedzUsuń
  3. a za mna tak ostatnio to sliwkowe ciasto chodzi, ze chyba w koncu musze upiec...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne to ciacho! Lubimy śliwkowe:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też dziś królują śliwki! ciasto wybornie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Slyvvia - też tak uważam:)
    Agnieszka - okazuje się, że ja też:)
    Małgosia - upiecz koniecznie, póki jest ich tyle:)
    Majana - my też:)
    BasiaP - pachniało cudownie:)
    Maugustyna - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe ciasto na deser do kawy. Oj zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz Aniu, że sliwek z cynamonem jeszcze nie próbowałam mieszać? A przeciez tak fajnie do siebie pasują. Musze wypróbowac Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. lubie takie ciasta z owocami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Avelina - do kawki idealne:)
    Kuchareczka - a to też moje niedawne odkrycie:)
    Aga - :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ja lubię ciasta ze śliwkami

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smakowite ciasto, lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto ze śliwkami i cynamonem obowiązkowa pozycja w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszna klasyka w sezonie śliwkowym

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda na wyjątkowo puszyste ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam,śliwki i cynamon -pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto upieczone, wyszło pyszne :) jednak następnym razem będę pilnować piekarnika, bo ciasto "siedziało" w piecu dłużej niż 30 minuto i trochę jest mniej wilgotne niż powinno i ciut mi się przypaliło od spodu :). Przepis naprawdę prosty. Polecam. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Sylwia - to takie ciasto całoroczne, można je robić z różnymi owocami. Proponuję następnym razem z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.