niedziela, 14 sierpnia 2011

Ciasto z owocami leśnymi

Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej:). Zatęskniłam za domowym wypiekiem, pachnącym owocami. A że okazja się szybko nadarzyła (zaproszenie na sobotni obiad u rodziny za Warszawą) tak więc nie zwlekałam, wstałam rano i popełniłam te oto przepyszne ciasto. Wieczorem musiałam obiecać mężowi, że upiekę drugie, więc lepszej reklamy nie potrzebuje. Przepis na ciasto z niezawodnych Moich Wypieków (ja tylko zmieniłam owoce). Ciasto piecze się ekspresowo, a jeszcze szybciej zjada. 


Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju/oliwy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (maliny, jagody, borówki amerykańskie)
  • cukier puder do posypania po wierzchu
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukrów (cukier dosypywać małymi partiami). Nadal mieszając mikserem, ale na najmniejszych obrotach dodawać kolejno: żółtka, olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.







Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26 cm) i po wierzchu posypać owocami. 
Piec około 50 minut w 180 stopniach. 








Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.











Ciasto spożywaliśmy do poobiedniej kawy siedząc na świeżym powietrzu. Oczywiście jak to z polskim latem bywa za długo się tą sielanką nie pocieszyliśmy, bo przegonił nas deszcz, ale udało mi się zrobić kilka "letnich" zdjęć:), które załączam "ku pokrzepieniu":).



23 komentarze:

  1. Lubie takie szybkie ciach, w końcu po co tracić czas...lepiej zajadać;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mugustyna - święte słowa:)
    Hania-Kasia - bardzo dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ latem zapachniało, nas niestety pogoda w tym roku rólwnież nie rozpieszcza. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a zdjęcia świetne. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne i szybkie w wykonaniu ciasto. Pysnzości :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak już masz piec drugie to może i na trzecie się rzucisz i mi podeślesz?>??:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Urtica1 - lata w tym roku więcej w piekarniku niż na dworze:)
    Slyvvia - :)
    Trzcinowisko - :)
    Duś - dziękuję:)
    Wiosenka27 - miło mi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A niemowlaczka zamiast ciasta to jakieś linki gryzie,why?:)Zdjęcia pikne,cudne kolory ale lato w tym roku to jedno wielkie rozczarowanie, dobrze ze nie planowaliśmy urlopu nad polskim morzem na przykład:) ciocia R.

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu jak u ciebie wakacyjnie i słodko. Sama ubóstwiam takie proste owocowe wypieki. Slicznie i smacznie, ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rybiś - ciasta też popróbowała:)
    Gosia - dzięki:)
    Szana - coś jest takiego ponadczasowego w puszystych ciastach z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto cudne z serii tych, które lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie ciasta z owocami, ale najczęściej robię je na większą blachę, bo za szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciasta są najlepsze - proste, bez wymyślnych składników, szybkie i przede wszystkim smaczne ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kilka dni temu zrywałam aronię, przypomniałam sobie patrząc na Twoje zdjęcie Aniu, z zamiarem zrobienia dżemu. A przy okazji były fioletowe ręce i buzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. cudny dzień był u Ciebie i jeszcze dodatkowo takie ciacho!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjem Cię Ciacho! ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzisiaj piekłam te ciasto rewelacja. Wszyscy bardzo chwalili.

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.