wtorek, 16 sierpnia 2011

Ciasto bezglutenowe z owocami

Od jakiegoś czasu zdarza mi się upiec ciasto bezglutenowe (dla gości). To są ciasta, które przynoszą mi naprawdę dużą satysfakcję - bo piekę je dla tych, którzy zbyt często ciast nie jadają. 
To zniknęło w oczach, a konsumowały 3 osoby:) i tym bardziej większa moja satysfakcja. 
Ja tylko spróbowałam kawałeczek:) - opisałabym je tak: delikatne, babkowo-biszkoptowe, słodkie i intensywnie owocowe.

Składniki:
  • 1 szklanka koncentratu ciasta biszkoptowego bezglutenowego (firmy BEZGLUTEN)
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju/oliwy
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • owoce do posypania po wierzchu
Białka ubić z cukrem na sztywno . 
Do białek dodać żółtka (robiłam wszystko przy użyciu miksera, tylko na wolnych obrotach), olej, koncentrat i proszek do pieczenia. 
Ciasto jest dosyć gęste. 






Ciasto wyłożyć do formy (tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posypać po wierzchu owocami (u mnie jagody i maliny, ale z powodzeniem mogą być np. jabłka lub brzoskwinie). 

Piec w temp. 180 stopni około 35 minut. 

21 komentarzy:

  1. Chętnie bym sobie to ciasto upiekła, tylko nie wiem, czy ten bezgluten uda mi się bez kłopotu kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa777 - bez kłopotu nabędziesz go w sklepach z żywnością dla ludzi na diecie bezglutenowej

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bezglutenowergo ciasta jeszcze nie jadłam ...bo i dostęu do specjalnych mąk i preparatów nie mam ...ale słysząłam, ze mozna z nich zrobic naprawdę neizłe cudeńka:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jola - ciesz się, że nie musisz tak piec:). Ja za każdym razem doceniam jak piekę, że my nie musimy na co dzień się przejmować dietami. Ale faktycznie można piec bez glutenu całkiem smacznie (ja dopiero stawiam pierwsze kroki w tym temacie) - i o tyle mam trudniej, że to muszą być dodatkowo ciasta bezmleczne i z co najwyżej 2 białkami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bygląda bardzo apetycznie. bardzo lubię takie owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Slyvvia - po raz kolejny przekonałam się, że jagody i maliny są doskonałe w ciastach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądziłam, że istnieje coś takiego jak taki koncentrat. A biszkopt z owocami to ja lubię. Tylko owoców musi być dużo - tak jak u Ciebie właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie znałam, ciasto zapowiada się bardzo dobrze, a u mnie znajdą się amatorzy tego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślę właśnie, czy by nie spróbować żyć bardziej bezglutenowo, bo to ponoć zdrowiej. Tak dla jakiejś fanaberii i wczucia się w rolę innych osób. Z doświadczenia wiem, że wypieki z dodatkiem np. skrobii są o wiele bardziej delikatne, sądzę, że mogłoby to być ciekawe doświadczenie kulinarne i warto zdobyć wiedzę, jak przygotowywać w pełni bezglutenowe dania, bo nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie korzystałam z przepisów bezglutenowych, bo nie było takiej potrzeby, ale troche o tym czytałam, aby w razie czego wiedzieć gdzie uderzyć. Coraz więcej jest osób, które muszą z nich korzystać.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dobrze, że są takie produkty, żeby alergikom żyło się lepiej :). Ja ostatnio robiłam po raz pierwszy ciasto kruche bez jajek i zastanawiałam się czy się uda, ale na szczęście wyszło :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosia - dziękuję:)
    Kabamaiga - są też koncentraty np. ciasta pierogowego:)
    Magda K. - takie lekkie ciasta niejednemu przypadną do gustu:)
    Kubełek Smakowy - lepiej, żeby się nie przydawało - ale można mieć np. gości.
    Avelina - niestety coraz więcej...
    Dorota - jak widać wszystko jest możliwe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak widać dla każdego coś się u Ciebie znajdzie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Droga Jolu Sz.- jestem na diecie od urodzenia i nie porywałabym się na stwierdzenia, że z mąki bezglutenowej można zrobić cudeńka..... Owszem, przez 30 lat dużo się poprawiło w tych wyrobach, ale to nigdy nie będzie smakowało jak "normalne" wypieki.
    ps. dziś próbuję Twój przepis Aciri .


    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  15. Marta - powodzenia! Koniecznie daj znać jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  16. No muszę powiedzieć, że chyba faktycznie masz wprawę. Bo jak przypomnę swoje pierwsze próby,kiedy dawno temu nie było kilku firm robiących moją mąkę.... pozostawał biszkopt.
    Ciasto wyszło idealnie. Co mnie bardzo ucieszyło. Tyle, że nieco zmodyfikowałam. I na górę dałam masę z budyniu, dopiero na to owoce, i na górę kruszonkę. ,

    Marta

    OdpowiedzUsuń
  17. Marta - naprawdę bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  18. hej muszę wypróbować te ciasto piekę inne i wychodzą super .obecnie mam dwie córki na diecie bezglutenowej od niedawna a pieczemy już dużo pyszne chlebki pierogi i naprawdę ta dieta jest dobra choć droga pozdrawiam Madzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzia - pewnie jak do wszystkiego, można się przyzwyczaić. Najważniejsze żeby była skuteczna! Życzę udanego wypieku.

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.