20:15

Mini-samsy z brokułem i oscypkiem i mini-knishe z soczewicą i pieczarkami

Szukałam pomysłu na przekąskę na "babską imprezę" .
Przypomniały mi się knish'e , które kilka dni temu popełnił mój mąż, a potem rozmarzyłam się na temat samsy z dynią i już wiedziałam, że pójdę tym tropem. 
Szczęśliwym trafem do naszego domu zawitał oscypek i potem to już się potoczyło lawinowo i tak powstały miniaturki wyżej wymienionych dań z nieco innymi, ale równie pysznymi nadzieniami. 
A na imprezie miło przekąsić takiego pierogo-bułeczka lub też taką pierogo-bułeczkę:).


Składniki ciasta (na podane ilości nadzienia robiłam 2 porcje):

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g kwaśnej i tłustej śmietany
  • 2 jajka + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • sól
Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić przez minimum godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować i szklanką wykrajać kółka. W zależności od rodzaju nadzienia formować knish'e (brzegi ciasta zawijać do góry tworząc tzw. sakiewki) bądź samsy 
(brzegi sklejać tworząc u góry trzy krawędzie).




Składniki nadzienia knish'a:
  • 1 szklanka gotowanej soczewicy (brązowa drobna)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 150 g pieczarek
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • majeranek
Pieczarki i cebulę podsmażyć, dodać ugotowaną soczewicę oraz jajko. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.






Składniki nadzienia samsy:
  • średniej wielkości brokuł
  • 1 średniej wielkości oscypek
  • 1 jajko
  • pieprz
Brokuła zblanszować, ostudzić i rozdrobnić widelcem. Wymieszać z oscypkiem startym na tarce o dużych oczkach. Połączyć z jajkiem i doprawić do smaku pieprzem. 
 Samsy smarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypywać świeżo zmielonym pieprzem. 
Piec około 40 minut w temp. 180 stopni. 

16 komentarzy:

  1. Kurcze! Jakie urocze.. i z pewnością muszę to upichcić ;-) Mój mąż uwielbia takie specjały,a co nie robi się z miłości ;-D

    Dziękuję jeszcze raz!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne to! Ale sie biedaku nakleilas! :) Ucz Olusia, to niedlugo zacznie Ci pomagac ?:):):))))) A pierozie sliczne! Zapraszam sie na jednego, czy dwa...

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jakie one fajne są! :)) Mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Biedr_ona - takie wypieki to właśnie specjalność mojego męża:)
    Lejdi-of-the-house - to jest myśl:), a kleiło się bardzo szybko:), a jeszcze szybciej zjadało:)
    Majana - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! Kuszą mnie te z oscypkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na przekąskę, szukam inspiracji na imprezę, którą będę końcem lipca robić.

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja poproszę kilka na jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zauberi - oscypek prostu z Nowego Targu:)
    Avelina - o no to jak znalazł:)
    Kulinarne-smaki - proszę bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł na imprezowe jedzonko, a ten farsz oscypkowo-brokułowy teraz nie da mi spokoju:)

    OdpowiedzUsuń
  10. I ja się częstuję.Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ ekstra pomysł!!!
    I jaki śliczny!
    I praktyczny!
    I na pewno "baby" wszystko zjadły:)
    Oscypyka zapraszaliście, czy tak po prostu wstąpił przechodząc?;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Żenia - :)
    Amber - proszę bardzo:)
    Monica - dziękuję:)
    Lekka - :)Oscypek przyszedł z moim mężem z pracy:)
    Bożena-1968 - miło mi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu to proszę o cynk jak będziesz robiła kolejną babską imprezkę ...wproszę sie:) takie pyszności to warto sie wprosić:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie ma jak babska impreza :) Super danie Acirinko.

    OdpowiedzUsuń