11:06

Indyk z warzywami, curry i pomarańczą

Osobiście nie przepadałam do tej pory za mięsem indyka - chyba mi się w dzieciństwie trochę przejadło, ale ostatnio odkryłam, że mięso z podudzia indyka jest przepyszne. Przede wszystkim jest czerwone i nie ma tej charakterystycznej suchości co np. pierś. 
W towarzystwie smażonych warzyw, przyprawiony curry i z dodatkiem pomarańczy indyk bardzo nam smakował. 
Synek niestety ograniczył się wyłącznie do zjedzenia mięsa, gdyż warzywa w tej formie okazały się dla niego niejadalne:) 
Cóż poczekamy cierpliwie - może kiedyś zmieni zdanie:)

Składniki:
  • mięso z podudzia indyka (około 700 g)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni por
  • mały seler
  • 3 ząbki czosnku
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
  • 1 pomarańcza
  • dodatek-ryż
Mięso umyć i pokroić na plastry. Czosnek obrać ze skórki i pokroić na plasterki.






Przyprawione solą i pieprzem mięso podsmażyć z czosnkiem, a następnie podlać wodą i dusić do uzyskania miękkości 







Wytworzy się pyszny, aromatyczny sos.






Warzywa pokroić w słupki, przyprawić solą i curry i smażyć na oliwie, co chwilę mieszając.
Pod koniec smażenia dodać kawałki pomarańczy. Nie smażyć zbyt długo bo pomarańcza robi się gorzka.
Podawać z ryżem. 

3 komentarze: