Pozostając w świątecznych klimatach smakowych upiekłam ciasto ccynynamonowe. Tuż po świętach mieliśmy gości a z ciast świątecznych pozostało wspomnienie:) więc musiałam zmobilizować siły i coś upiec:) Bardzo nam smakowało i jest naprawdę godne powtórzenia:) Przepis znalazłam u Doroty leciutko tylko zmodyfikowałam zmieniając orzechy - w pierwowzorze były laskowe a ja użyłam włoskich. Składniki:
175 g miękkiego masła
175 g cukru pudru
3 jajka
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki mleka
4 łyżki nutelli
50 g orzechów włoskich (lub laskowych)
Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek, cynamon i mleko zmiksować w misce na puszystą masę. Do tortownicy o średnicy 20 cm (ja użyłam małej prostokątnej blaszki), wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną wlać 3/4 ciasta i na wierzchu wyłożyć nutellę. Porcje nutelli muszą być małe żeby nie opadła na dno ciasta. Wylać pozostałą część ciasta, wygładzić i na wierzch wysypać orzechy (z grubsza posiekane). Piec około 60 minut w temp. 170 stopni. Jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać przykryć górę papierem.
Aniu - Nie robię nic po nocach bo ja jestem typowym "skowronkiem" w nocy śpię a w dzień pracuję:) Ciasto cynamonowe (robi się je naprawdę ekspresowo)upiekłam z Ewą:) Mam taką mobilną kołyskę, którą stawiam w kuchni i zagaduję do Ewy, a kiedy jest potrzeba bujam nogą:)A niemowlęta na szczęście uwielbiają dźwięk miksera:) Kasiu - to tak jak ja:)
takie cynamonowe wypieki zimą smakują chyba najlepiej :)
OdpowiedzUsuńlubię takie ciasta z cynamonem, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUbolewam nad niewielką ilością nutelli ;)
OdpowiedzUsuńJadłam u Ani to ciasto i potwierdzam,że było pyszne a orzeszki bardzo miło się chrupało:)))
OdpowiedzUsuńPaula -fakt:), Zauberi -również pozdrawiam:), Sajgonka - możesz zwiększyć Ty Łasuchu:), Rybitek - :)
OdpowiedzUsuńAniu, kiedy Ty te ciacha pieczesz, czy może po nocach, ja się zapytowywuję? ;)
OdpowiedzUsuńA na serio, to podziwiam organizację.
A ciacho musi być pychotka, choć faktycznie nutelli ile by nie było, to i tak za mało. :)
Ania
Uwielbiam cynamon - w kawie, w ciastach, z mięsem - wiec to propozycja w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńAniu - Nie robię nic po nocach bo ja jestem typowym "skowronkiem" w nocy śpię a w dzień pracuję:) Ciasto cynamonowe (robi się je naprawdę ekspresowo)upiekłam z Ewą:) Mam taką mobilną kołyskę, którą stawiam w kuchni i zagaduję do Ewy, a kiedy jest potrzeba bujam nogą:)A niemowlęta na szczęście uwielbiają dźwięk miksera:)
OdpowiedzUsuńKasiu - to tak jak ja:)
wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńKasia - Dzięki:)
OdpowiedzUsuń