niedziela, 15 czerwca 2014

Panna cotta


Panna cotta to przyjemnie delikatny w konsystencji włoski deser, który moim zdaniem najlepiej komponuje się z sosem truskawkowym. W oryginale przygotowuje się panna cottę z samej śmietanki, ale ja wybrałam wersję nieco odchudzoną, bo pół na pół z mlekiem.
Skorzystałam z proporcji podanych przez Olę

Składniki:

  • 500 ml mleka 3,2%
  • 500 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • 100 g cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • sos: 1/2 kg truskawek + 2 łyżki miodu
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i dokładnie rozmieszać. Mleko i śmietanę zagotować z dodatkiem wanilii (laskę należy przeciąć wzdłuż i końcówką noża wyjąć same ziarenka). Zdjąć garnek z ognia i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Zawartość garnka przelać do małych naczynek. Bardzo dobrze sprawdzają się silikonowe foremki, bo łatwiej jest wyjąć z nich deser. Ostudzone porcje wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Truskawki zmiksować z dodatkiem miodu (miód można również zastąpić cukrem). Schłodzoną panna cottę wyjmować z foremek i podawać polaną sosem. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz