12:00

Rolada biszkoptowa z galaretkami


Rolady tego typu są lekkimi ciastami. Jak znalazł na wiosnę:) 
U mnie znajdują szerokie grono wielbicieli w postaci męża i dzieci:) ze względu na zawartość galaretki. Ja wolę wersję z dużą ilością masy śmietanowej, ale i ta nie powiem, smakowała mi. 

Składniki (duża blacha, na cały piekarnik):

  • 4 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka zmiksować z cukrem na pusztą masę. Osobno ubić białka. Przy pomocy łyżki połączyć ubite żółtka z białkami, a następnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać łyżką. Piec ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe ciasto obrócić i delikatnie zerwać papier. Przełożyć na lnianą ścierkę i zwinąć w rulon. Pozostawić do wystygnięcia.

Składniki nadzienia:
  • 2 galaretki o różnych kolorach (u mnie truskawkowa i agrestowa) - uwaga: do rolady zużyłam pół z każdej galaretki. Można rozpuścić tylko połowę każdej. 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
Dwie galaretki rozpuścić we wrzątku (każdą w 400 ml), przelać do miseczek, bądź głębokich talerzy i pozostawić do stężenia. Stężałe pokroić w kostkę ok. 1 cm.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudzić, a następnie spienić przy użyciu miksera. Do spienionej galaretki dodać schłodzoną śmietanę i ubić całość na sztywno (jeżeli masa będzie niezbyt sztywna to wstawić ją na 2-3 minuty do lodówki). 
Rozwinąć biszkopt. Wyłożyć na niego masę śmietanową, a następnie rozsypać kolorowe kostki z galaretki. Zwinąć roladę i włożyć do lodówki na kilka godzin. 


9 komentarzy: