20:00

Żytni chleb radzieckiego żołnierza


To wspaniały razowy chleb. Taki, jakiego szukałam w sklepach i nigdy nie znalazłam. Kupne razowce są z reguły ciężkie i kwaśne, a jeśli nie, to okazuje się, że jest w nich pełno dodatków. Ten chleb to mąka żytnia, woda i sól. Prosto i zdrowo. Trochę zachodu może z przygotowaniem, ale jeśli zakwas ma się już wyhodowany, to pieczenie jest po prostu kilkoma prostymi etapami - na tyle rozłożonymi w czasie, iż nie zdążymy się wcale zmęczyć.
Przepis pochodzi z bloga Gucia, a upiekłam go w ramach kolejnej chlebowej międzyblogowej akcji.
Jedyne co zmieniłam w przepisie, to temperatury - u mnie były niższe, ale i tak chleb ładnie wyrósł (w ostatniej fazie trzymałam go w lekko nagrzanym piekarniku (30 stopni). Z podanego przepisu wychodzi dwa bochenki. Całość przygotowałam na mące żytniej razowej T2000.

Prace należy rozpocząć (najlepiej wczesnym popołudniem) od przygotowania ciasta zakwaszonego:

1. etap
Wymieszać składniki łyżką. Miseczkę przykryć folią i pozostawić na 5-6 godzin (najlepiej temp. 24-26 stopni) - u mnie ok. 21-22

2. etap
  • zakwas z 1 etapu
  • 100 g mąki żytniej
  • 90 g wody
Wymieszać składniki łyżką. Miseczkę przykryć folią i pozostawić na 8-12 godzin (najlepiej w temp. 26-17 stopni) - u mnie ok. 21

3. etap
  • zakwas z 2 etapu
  • 80 g mąki żytniej
  • 100 g wody


Wymieszać składniki łyżką. Miseczkę przykryć folią i pozostawić na 3-4 godziny (najlepiej 28-30 stopni), u mnie w piekarniku ok. 30 stopni. Ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość. Gotowe pachnie kwaśno, ale dość przyjemnie, ma wyraźną gąbczastą strukturę i lekko popękaną powierzchnię. 

Składniki chleba:
  • 375 g ciasta zakwaszonego powyższą metodą
  • 450 g mąki żytniej razowej
  • 15 g soli
  • 330 g bardzo ciepłej wody (40 stopni)
Wodę wymieszać z solą, Dodać zakwas i dokładnie wymieszać (mikserem, aż  do powstania płynu bez grudek, z pianką)
Do zaczynu dodać mąkę i całość wymieszać (krótko). Ciasto jest dość gęste. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin (najlepiej w temp 30 stopni). Ciasto przełożyć do jednej bądź dwóch keksówek, wysmarowanych olejem i wysypanych mąką razową lub płatkami). Z wierzchu ciasto posmarować olejem (ręką) i pozostawić na kolejne ok. 30 minut w 30 stopniach. 
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250-260 stopni na 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40-45 minut. Po wyjęciu wierzch spryskać wodą. 
Chleb najlepiej spróbować po min. kilku godzinach. 

Razem ze mną chleb upiekli:

31 komentarzy:

  1. Piękny:-), dziękuję za wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wygląda wspaniale Aniu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak , tak , prosty pyszny chleb , z najwyższej półeczki
    Piękny u ciebie Aniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekłam na zakwasie, na ciasto zakwaszane nie miałam czasu. Nie tym razem, ale może następnym?
    Śliczny ANiu

    OdpowiedzUsuń
  6. Doskonały! Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację, te sklepowe są kwaśne. Nigdy za nimi nie przepadałam. Ten nie ma z nimi nic wspólnego. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, wyszedl ci sliczny! Masz racje, sklepowe sie nie umywaja! Dziekuje za wspolne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały chlebek!
    Dziękuję za wspólnie spędzony czas w kuchni i super zabawę.
    Pozdrawiam chlebowo ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie upieczony Aniu!
    Wspaniale,że pieczesz kolejny raz z nami.
    Z pysznym efektem.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem tego samego zdania co do chlebka:-) Pięknie Ci wyszedł, dzięki za ten czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, piękny chlebek Ci wyszedł ! Dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kupnym razowca daleko do tych domowych:)
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny chlebek! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzieki za wspólne pieczenie, piękny chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piszę od nowa, bo narobiłam literówek :-) Mam podobne odczucia do Twoich : to najlepszy chleb żytni jaki jadłam. Właśnie piekę go znowu.
      Dziękuję za wspólne pieczenie.

      Usuń
  17. Nam ten chleb też wyjątkowo smakował. Będzie często gościł na naszym stole.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam chlebowo.

    OdpowiedzUsuń
  18. piękny Ci się chlebek upiekł :) pozdrawiam i dziękuję za kolejne wspólne chwile przy piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pieknie Ci sie upiekł :) zaluje ze tym razem nie dolaczylam do akcji..;/

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja muszę przyznać, że lubię kiedy chleb ma lekko kwaskowy posmak,
    ale ten też bardzo mi smakuje i będę do niego wracać na pewno:)
    Dziękuję za kolejną udaną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  21. To prawda, takiego chleba ze świecą szukać, jak to się potocznie mówi, jest rzeczywiście wyjątkowy i taki ...prawdziwy. Pięknie Ci sie upiekł, mnie również bardzo smakuje.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny bochenek! Ja już go nawet piekłam dwa razy :)! Dziękuję za wspólne pieczenie :)! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziękuję za wspólne pieczenie :) Twój chleb wyszedł bardzo udany, pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  24. Chlebek po prostu znakomity. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny chleb, dziękuję za wspólną zabawę. Do następnego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Aniu pięknie Ci się chleb wspólny nasz upiekł. Widzę że większość z nas ma podobne odczucia co do niego i ja także się z tym zgadzam, to najlepszy chleb żytni jaki upiekłam i jaki jadłam.
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam Aniu. Widzę, że nasze chlebki wyglądają jak bliźniaki wielojajeczne. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pięknie Ci się upiekl, i zgadzam się, że próżno szukać o w sklepach. Do następnego pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Aniu sliczny, taki zrabniutki:). dziękuję Ci za wspólne pieczenie:) ... i do następnego:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Po ilości wpisów widać, że chlebek się podoba. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń